Форум Красного Луча

Теми для публікацій та розмов


История
4 травня 2013 Bakss RA3QAR

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

RA3QAR Bakss, користувач 1ua
Bakss RA3QAR
Тема: История
Осенью 1941 г. две стрелковые дивизии, в составе которых было 1.8 тыс. краснолучан, заняли оборонительные рубежи на крутом левом берегу речки Миус и враг был на 8 месяцев остановлен на
подступах к городу. 18 июля 1942 года город заняли фашистские захватчики. 1 сентября 1943 года Красный Луч освободили от гитлеровцев.


 
Восени 1941 р. дві стрілецькі дивізії, в складі яких було 1.8 тис. краснолучан, зайняли оборонні рубежі на крутому лівому березі річки Міус і ворог був на 8 місяців зупинено на підступах до міста. 18 липня 1942 року місто зайняли фашистські загарбники. 1 вересня 1943 року Красний Луч звільнили від гітлерівців.

4 травня 2013

RA3QAR Bakss, користувач 1ua
Bakss RA3QAR
Тема: История
Історична довідка
             
                 Місто Красний Луч - місто трудівників


Роком народження міста Красний Луч вважається 1895.
Народження міста було пов'язано з видобутком вугілля. Перші поселення з'явилися в кінці XVII століття. Їх назви збереглися до нашого часу: село Кришталеве, Княгиневка (Єлизаветівка), Янівка (Малопокровка), Новопавлівка.
Перша шахта (копальня) в районі Красного Луча була збудована у 1894 році. Це примітивне підприємство, засноване на важкій фізичній праці вуглекопів та кінній тязі, належало підприємцю
П.И.Говорову. Рудник називався 'Боковський і Княгининский антрацит', і був розташований на землі Є. Ш. Криндача і Р. Р. Бокова при селищі Княгиневка. З розвитком вугільних підприємств у нашому регіоні виникла потреба у будівництві залізниці гілки до найближчої станції Хрещена (з 1914 року перейменована в станцію Штерівка). Ця гілка довжиною 12,5 версти в 1900 році зв'язала вугільні підприємства з казенної Катерининської залізниці. Побудована у степу нова залізнична станція стала іменуватися
Криндачевкой-по імені власника ділянки землі Криндача Є.І.
Навколо станції з'явився робочий селище, отримав ту ж назву, що й станція. Чисельність населення Криндачовки швидко зростала, і в 1909 році налічувало вже 15 тисяч робітників і службовців. Розвиток виробництва вимагало створення пункту зв'язку, тому в 1910 році тут було відкрито поштово-телеграфне відділення.

У 1913 році в Криндачевке діяло вже 18 шахт. На них працювали жителі навколишніх сіл - Яновки, Іванівки, Кришталевого та інших, значна частина яких не втратила зв'язок з землею. Чисельність
шахтарів зростала, в основному, за рахунок розорених селян центральних губерній Росії, а також Полтавської, Чернігівської та інших областей України, які прибували сюди на заробітки і залишилися на постійне місце проживання.

Економіко-географічне положення сучасного Красного Луча вигідно і привабливо: він розташований у межах добре освоєна у господарському відношенні території, має економічно розвинених сусідів. На території Краснолуцької міськради становить 153 кв. км - 0,6 % від території області , згідно адміністративно-територіальним про ділення. До складу Краснолуцької міськради входять 4 міста, 8
селищ міського типу, 11 сільських населених пунктів. По території протікає 4 річки, найбільша річка-Міус, протяжністю 12,8 км.

Через територію міста проходять транзитні магістралі - Харків - Ростов-на-Дону, Луганськ - Донецьк. У земних надрах міста розповсюджені всі марки вугілля від довгополум'яного до антрацитів. Виробничі запаси високоякісного вугілля становлять 170 млн.тн, річні виробничі потужності шахт міста - 4,2 млн. тн.
Позитивними рисами географічного положення є :

Наявність залізниці;
Близькість до найважливіших сировинних районах - Придністров'я, Північного Кавказу, Черноземью Росії;
Близькість до великих промислових центрів і районів - промисловим центрам Росії: Ростову-на-Дону, Донецьку, Харкову.


http://krluch.org/is...

4 травня 2013

RA3QAR Bakss, користувач 1ua
Bakss RA3QAR
Тема: История
Историческая справка
Город Красный Луч - город тружеников
Годом рождения города Красный Луч считается 1895. Рождение города было связано с добычей угля.
Первые поселения появились в конце XVII столетия. Их названия сохранились до нашего времени: село Хрустальное, Княгиневка (Елизаветовка), Яновка (Малопокровка), Новопавловка.
Первая шахта (рудник) в районе Красного Луча была построена в 1894 году. Это примитивное предприятие,  основанное на тяжелом физическом труде углекопов и конной тяге, принадлежало  предпринимателю П.И.Говорову. Рудник назывался 'Боковский и Княгининский антрацит', и был расположен на земле Е. Ш. Криндача и Г. Г. Бокова при поселке Княгиневка. С развитием угольных предприятий в нашем регионе возникла потребность в строительстве железной ветки к ближайшей станции Крестная (с 1914 года переименована в станцию Штеровка). Эта ветка протяженностью 12,5 версты в 1900 году связала угольные предприятия с казенной Екатерининской железной дорогой.
Построенная в степи новая железнодорожная станция стала именоваться Криндачевкой -по имени владельца участка земли Криндача Е.И.
Вокруг станции появился рабочий поселок, получивший то же название, что и станция. Численность населения Криндачовки быстро росло, и в 1909 году насчитывало  уже 15 тысяч рабочих и служащих. Развитие производства требовало создание пункта связи, поэтому в 1910 году здесь было открыто почтово-телеграфное отделение.
В 1913 году в Криндачевке действовало уже 18 шахт. На них работали жители окрестных сел -  Яновки, Ивановки, Хрустального и других, значительная часть которых не утратила связь с землей. Численность шахтеров росла,  в основном,  за счет разорившихся крестьян центральных губерний России, а также
Полтавской, Черниговской и других областей Украины, которые прибывали сюда на заработки и остались на постоянное место жительства.
Экономико-географическое положение современного Красного Луча выгодно и привлекательно: он расположен в пределах хорошо освоенной в хозяйственном отношении территории, имеет экономически развитых соседей. Территория Краснолучского горсовета составляет 153 кв.км – 0,6 % от территории области , в соответствии административно-территориальным о деления. В состав Краснолучского горсовета входят 4 города, 8 поселков городского типа, 11 сельских населенных пунктов. По территории
протекает 4 речки,  самая большая  река -Миус, протяженностью 12,8 км.
Через территорию города проходят транзитные магистрали – Харьков - Ростов-на-Дону, Луганск – Донецк. В земных недрах города распространенны все марки угля от длиннопламенных до антрацитов.
Производственные запасы высококачественного угля составляют 170 млн.тн, производственные годовые мощности шахт города - 4,2 млн. тн.

Положительными чертами географического положения являются :

Наличие железной дороги;
Близость к важнейшим сырьевым районам - Приднестровью, Северному Кавказу, Черноземью России;
Близость к крупным промышленным центрам и районам- промышленным центрам России:  Ростову-на-Дону, Донецку, Харькову.

Материал оригинал: http://krluch.org/is...

4 травня 2013

RA3QAR Bakss, користувач 1ua
Bakss RA3QAR
Тема: История
Тест публикаций

4 травня 2013


1


  Закрити  
  Закрити